Brief aan Martha

Amsterdam, 14 december 2022

Lieve Martha,

Ik wil je even laten weten dat ik genoten heb van onze ontmoeting op 5 december in het Van Gogh museum. Hoe vroeger je gaat, hoe rustiger het in het museum is; heel soms ben je dan alleen in een zaal! Toen ik je daar zag, waren er maar een paar bezoekers. Misschien zag je mij niet direct, ik jou wel, daar in de hoek van de zaal op de eerste verdieping. Die blouse ken ik maar al te goed.

Weet je overigens nog dat we elkaar ook zo plotseling tegenkwamen in Londen in de Hayward Gallery? Ergens in 1998 denk ik. De prachtige tentoonstelling Adressing the Century, 100 years of Art & Fashion vond ik zo indrukwekkend. Het lijkt wel of het altijd zo moet zijn. Dat onverwachtse, daar houd ik zo van, net als nu.

Altijd als ik je zie, komt ook Johanna bij me in beeld. Die heldere sprekende ogen! Je weet vast dat ik dol op haar ben, en helemaal toen ze opeens dat korte kapsel had. Ik kan me goed voorstellen dat ze het ideale model voor Gustav en Egon is.

Toen ik haar onlangs tegenkwam, was ze ook weer zo bijzonder gekleed in een zijden blouse met een dessin van geschilderde bladeren. Ze vertelde me dat jij dat dessin met de naam ‘Blätter’ had ontworpen en dat je de afgelopen jaren veel dessins hebt gemaakt voor de Wiener Werkstätte.

Waarom heb je mij dat nooit gezegd, Martha? Je weet toch dat ik graag gedessineerde overhemden draag en dit dessin zou mij ook goed staan. Ik zou het dan wel liever gedrukt zien op mooi dun katoen. Perfect voor de zomershirts met korte mouwen die ik elke zomer maak en die Jos en ik graag dragen. Aan iedereen zou ik dan vertellen dat jij die stof hebt ontworpen, want ere wie ere toekomt! Ach, ik snap het wel Martha;  jij bent iemand die daar niet zo mee te koop loopt in tegenstelling tot Johanna.

Wat is het fijn dat we elkaar kennen. Ik hoop zo dat we elkaar weer gaan zien. Misschien in Wenen?

Hartelijke groet van Jan

Auteur: Jan ter Heide

Textielliefhebber.

3 gedachten over “Brief aan Martha”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: