
Amsterdam, 27 januari 2023
Lieve Anna,
Vorige week donderdag was je jarig. Door drukte, een slap excuus ik weet het, is het me ontschoten om je een kaart of brief te sturen. Daarom feliciteer ik je nu van harte en ik beloof je dat ik je het volgend jaar niet zal vergeten. Je staat in mijn telefoon en twee dagen voor je verjaardag krijg ik een melding om eraan te denken.

Ik weet natuurlijk hoe oud je bent geworden, maar het lijkt me niet zo netjes om dat nu hier op te schrijven. Dat heb ik streng van huis uit meegekregen: nooit naar de leeftijd van een dame vragen!
We hebben elkaar op een wel heel bijzondere manier ontmoet. Via jouw vriendin Anna ten Bruggencate, ook een Anna!, kwamen we met elkaar in contact. Met sommige onbekenden kun je ineens een goede klik hebben. Met jou had ik dat direct!
Ik vond het heerlijk om naar jouw levensverhaal te luisteren. Je bent geboren in Amsterdam; je vader heette, net als ik, ook Jan. Je vond het minder leuk dat je moeder ook Anna Petronella heette. Het was in de familie altijd grote Anna en kleine Anna, zelfs toen je al lang volwassen was. Dat is iets dat we gemeen hebben. Ik ben ook altijd kleine Jan geweest, en dat vond ik, net als jij, heel vervelend!

Overigens wel weer grappig dat jouw man dan ook weer Jan heet. Blijkbaar heb je toch iets met Jannen. Uit je verhaal bleek overigens dat jouw Jan Christiaan Theodorus Ludeker je grote liefde was. Vijftien jaar ouder dan jij, maar wat maakt dat uit? Ik vind het burgerlijk, truttig zeggen we nu, als mensen daar vreemd over doen. Als je echt verliefd bent, doet leeftijdsverschil er niet toe.

Bovendien hebben jullie aan de wereld laten zien dat het menens was. Op twee dagen na zijn jullie bijna 37 jaar getrouwd. Op je 61ste werd je weduwe. Wat zul je verdrietig zijn geweest.

Eerlijk gezegd vond ik het een beetje vreemd dat je zei dat je geen beroep hebt gehad, maar dat Jan tot zijn pensioen telefoonschrijver bij de gemeente Amsterdam was. Huisvrouw zijn is wel degelijke een beroep! Het is ook een vak waarvoor je op school hebt geleerd. Denk alleen maar aan de lessen rekenen, zodat je goed met het huishoudgeld uitkomt, en al dat handwerken ter voorbereiding op het leven samen. Natuurlijk snap ik dat het een andere tijd was met andere ideeën over beroep en huisvrouw zijn.

Van andere vriendinnen van jouw leeftijd hoorde ik verhalen dat ze het zo verschrikkelijk vonden als de handwerkjuf naast je kwam staan met een schaar in haar hand. Ze pakte dan jouw ‘met bloed zweet en tranen’ gebreide, katoenen lap en knipte er een vierkant gat in! ‘En dat ga je nu zo netjes dichtmazen dat ik er straks niets meer van zie,’ zei ze dan.

Hoe heb jij dat ervaren? Daar moet je me de volgende keer als we elkaar weer spreken wat meer over vertellen.

En ook over al die andere handwerkproefjes die je jarenlang zo netjes in een doos hebt bewaard.


Lieve Anna, tot snel hoop ik, en met een hartelijke groet van Jan
Noot van de schrijver

Anna ten Bruggencate vond in een weggeefkastje in Amsterdam een doos met handwerkproefjes. We kregen via Facebook contact en ze gaf me de doos. Direct las ik de naam A Pogge op de kleine merklap. Na wat speurwerk in het archief van Amsterdam kwam ik informatie tegen waaruit bleek dat al die textielproefjes van Anna Petronella Pogge (19 januari 1902 – 16 maart 1990) waren. Er komt geen andere A. Pogge in het archief voor, en het geboortejaar 1902 lijkt me heel plausibel. Al die werkstukken moeten van haar zijn geweest!
Bij míj op de lagere school heette dat een mááslap! Stoppen doe je op een andere manier
LikeLike
Als je zoekt op Internet en op sites van musea kijkt zie je dat de beide namen worden gebruikt voor dit soort lappen. Er werd, ook op deze lap .gestopt en gemaasd
LikeLike
Wat een mooi verhaal weer Jan.
Groeten
Annelies
LikeLike
Dank je wel!
LikeLike
Wat ben ik blij dat ik deze blog gevonden heb! Wat een liefde voor het vak, de makers, de schoonheid…
Dank daarvoor!
Henriëtte
LikeLike
Dag Henriette, Welkom in mijn wereld van Textiel. Hartelijke groet van Jan
LikeLike
Wat een mooie vondst, wat een mooi verhaal.
Ik ken het boekenkastje goed, kom er regelmatig. Had dit ook graag gevonden 😉
Ik ben van 1956. Onze handwerkjes op de lagere school waren al wat minder streng … maar ook alle borduursteken op een schortje, breien met 4 naalden, een sok, een pop. Helaas zijn die van mij nooit bewaard gebleven…
LikeLike
Dag Marijke, Dank voor je reactie. Ja, inderdaad een geweldige vondst waar ik erg blij mee ben. Jammer dat jouw handwerkjes verdwenen zijn. Hartelijke groet van Jan
LikeLike
Wat een herinneringen komen boven bij dit verhaal. Ik ben van 1942 en heb wel degelijk dit soort handwerken moeten maken. 2 jaar geleden was er in het Onderwijsmuseum in Dordrecht een tentoonstelling over “nuttige handwerken”. Allemaal van dit soort voorbeelden. Prachtig om zo’n doosje te vinden en dan maar meteen de woonkaarten uit het Stadsarchief erbij. Door dit te leren ben ik nu wel het reparatie-adres voor (schoon)kinderen en kleinkinderen. Priceless dus: deze kennis.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Sonja, het was een leuke zoektocht nadat ik het doosje kreeg. Mooi dat er bij jou ook herinneringen boven kwamen. Hartelijke groet van Jan
LikeLike
Eindelijk tijd gevonden om deze aflevering te lezen. Ik ken dit soort werkjes goed, ik heb zelf een koffertje vol van één persoon, te voorschijn gekomen na verhuizing naar een verpleeghuis. De familie gaf het mij. De maakster was toen bijna 100 jaar. Er zitten ook hele mooie miniatuur jurkjes in met kraagjes en een ceintuur en zo. Ik koester ze.
Zo fijn als zo’n doosje als dat van jou goed terecht komt!!
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Josefien, Ja, dit soort ‘werkjes’ zijn gelukkig bewaard. In museale collecties zijn ze ook te vinden en in de tentoonstelling Continue this Thread (zie: https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstelling/continue-this-thread/66980 ) staat een hele mooie serie.
Hartelijke groet van Jan
LikeLike