
De Nederlandse Kostuumvereniging organiseert elk jaar een textielfeest in dorpshuis De Twee Marken in Maarn. Voorafgaand en na de Algemene Leden Vergadering vindt er een grote Antiek Textiel Markt plaats. Omdat ik lid ben van de commissie Dagen, die dit soort evenementen organiseert, was ik erbij. Mijn taken gedurende de dag: in de ochtend parkeerwacht voor veertig minuten en deurwacht van een uur en ’s middags verkoper van textiel achter de verenigingstafel. Vooral dat laatste heb ik met veel plezier gedaan met mijn mede-verkopers Tirza Westland, Kathleen Mahieu, Dorien Hagedoorn en Eugenie Kips. Zet mij achter een kraam en ik ben weer Jan de Winkelman zoals mijn naam is als ik voor uitgeverij Plint werk.

Voor mij als textielliefhebber was het natuurlijk een grandioos feest. Je komt er een groot scala aan textiel tegen. De wereld waar ik zoveel van houd en waarin zoveel te ontdekken is.




Van streekdracht tot exotica, hoeden, petten en zelfs dameskorsetten. Tafels vol schitterende en vaak zeldzame tweedehands boeken en bladen die voor een habbekrats naar de echte textielliefhebbers gingen.
Bandjes uit Marken, kantjes in overvloed en klossen zijdegaren.
Haak en breiwerk, borduursels, dozen vol knopen en zijdegarens.
Kleren aan kleerhangers op kledingrekken en aan een kapstok.
Marker bruidsklompen, kinder-en damesschoenen en twee dozen handschoenen.

Kanten kraagjes op strenge zwarte jurken uit Twente.

Geplooide mutsen die op origami leken van de Veluwse dracht.

Opgevouwen Marker schorten met geborduurde monogrammen. Zet er twee aan elkaar en je hebt een geweldige rok!


Een doos vol bloemenstoffen die er aan het einde van de dag minder georganiseerd uitzag dan aan het begin van de markt (ik dacht te laat dat ik er toch wat van had moeten kopen).

Drie mannen in streekdracht achter een tafel vol schoonheid: Jankees Goud in de protestantse dracht rond 1900 uit Zuid-Beveland, Hans Verbene in Noord-Hollandse dracht en Leroy Bult in een eind 18de-eeuws Fries kostuum.

Ze hadden zelfs een hoedendoos uit Deventer in de verkoop van de firma Modes B. Hullemans, indertijd gevestigd in de Kleine Overstraat 41. In dat pand zit nu lunchroom Bij Yo!.

De dames Aaltje Hooikammer-de Boer en Hendrikje Faber-de Boer uit Staphorst stonden te glimmen achter hun tafel vol kleurrijke stoffen.

Hun donker gestreepte rokken en kleurrijke kraplappen vol stipwerk en bloemen gingen grif van de hand.

Volgende keer toch misschien zo’n rok kopen om er een vest van te maken.

Met Hendrikje Kuis- Koelewijn en Wouter Koelewijn uit Spakenburg had ik een mooi gesprek over haar deelname aan het project De Spakenburgse Diva’s van Theateratelier Het Wilde Oog, een fotoproject van Hans Lemmerman en Inge van Run. ‘Door daaraan mee te doen, heb ik zoveel dingen gezien en meegemaakt die mijn wereld hebben vergroot,’ vertelde Hendrikje vol enthousiasme.

Thuis sloeg ik het boek Corrie & Joseph van het Wilde Oog nog eens open en zag die wereld waar ze het over had.

De verleiding was natuurlijk groot. Heel groot. Vaak kan het mij dan gebeuren dat ik met niets naar huis ga. Te veel om te kiezen en wat moet ik er mee? Ik was er al een paar keer langs gelopen en mijn ogen bleven het zien.

Op de tafel van Museum Eungs Schöppe uit Markelo (Markel, ken ie dat?) lagen ze te pronken. ‘Dookrollen’ kunstig gerold van meters handgeweven linnen. Op de site van immaterieel erfgoed las ik het volgende.
‘Dookroll’n’ is het op kunstige wijze oprollen van een lange lap linnen in de vorm van een hart en twee rozen; de bloemen van de liefde. De linker roos is de blanke roos van de bruid, die reinheid, maagdelijkheid en deugdzaamheid symboliseert; de rechter is de rode roos van de bruidegom, die het vurige bloed en de passie van de man weergeeft.
Toen ik ze met een lach vroeg hoe ze een rol voor een huwelijk van twee mannen moesten rollen, hadden ze niet direct een antwoord, maar daar zouden ze over nadenken. ‘Welke vinden jullie de mooiste?’ vroeg ik. ‘Deze,’ zeiden ze, ‘omdat hij mooi strak is gerold en je de figuren goed ziet.’ Het is een object dat ook gewoon prachtig in de kamer zal staan; het hoeft beslist niet in een linnenkast te liggen, dacht ik. ‘Die wil ik graag,’ hoorde ik mezelf zeggen. Zonder dat ik er om vroeg , ging er ook nog wat van de prijs af.

De rol pronkt nu naast een Boeddha in de kamer.
Wat was er veel! En wat heb ik veel kansen laten liggen!

Toch kocht ik nog dertien Marker mutsjes die een onderdeel zijn van de gehele muts en een paar losse ‘Marker steekmouwen’ die schitterend bij mijn overhemd passen. Door deze losse mouwen te dragen werden de mouwen van het traditionele kledingstuk niet snel vuil.

Ik was overigens niet de enige die ze kocht; ze waren favoriet bij een aantal leden. Als ware modellen gingen Joke van Dijk, Marita Schoonheijm en ik op de foto.

Na het opruimen ging ik , de commissie leden, de handelaren en de dames uit ‘Markel’ opgetogen naar huis.


Daar werden mijn aankopen bewonderd en gestreeld. Volgend jaar ga ik natuurlijk weer, want voor een liefhebber als ik is het een ware textielhemel.
Mocht er overigens nog iemand zijn die een goede foto heeft gemaakt van de vier Urker vissers in hun grijze gebleekte en opgelapte dracht dan hou ik me aanbevolen. Ze waren ineens weg net op het moment dat ik tijd had om ze te fotograferen.
Volgende keer graag van te voren melden! Of heb ik iets gemist?
LikeLike
Nee, niks van tevoren gemist, maar misschien is het goed om lid te worden van de Kostuumvereniging zodat je niks mist. 🙂 Lieve groet
LikeGeliked door 1 persoon
Doe ik!
LikeLike
De complimenten voor je verhaal. Jan Verboon.
LikeLike
Met dank en hartelijke groet terug
LikeLike
Dat was heerlijk nagenieten! Bedankt Jan!
Hartelijke groet, Dorine
LikeLike
Ik geniet ook nog zo na! Hartelijke groet terug
LikeLike
Precies! Een dag waar je heel gelukkig van wordt en blijft als je met je verworven schatten thuiskomt! Goed verteld Jan en dan ben je ook nog die fantastische tweedehands textielboekentafel vergeten te noemen met prachtige boeken die we voor een habbekrats van nieuwe eigenaren voorzien! Liefs Tine
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk om nu eens een hele serie foto’s te zien van de markt. Ik ben zelf ook al diverse jaren lid van de vereniging en zie dan de aankondiging van de markt.
Ik ga nooit. Zo veel, en zoveel verleiding…..en ik heb al zoveel…..
LikeLike
Dag Josefien, kom je wel op de andere dagen van de vereniging? Hartelijke groet van Jan
LikeLike
Nooit van het bestaan van dit Textielfeest geweten. Wat neem je ons weer mooi mee in dit feest van historie, kleur en tradities. Kan me voorstellen dat je er heel gretig van wordt. Maar die Dookrol is wel een erg bijzondere aankoop. De liefde vastleggen in het rollen van een lap linnen, wat een geweldig verhaal! Daar zou je toch zomaar aan voorbij kunnen lopen zonder de symbolen te zien. Dank voor dit fijne verslag en mooie foto’s!
LikeLike
Dag Maartje, misschien moet je lid worden van de Nederlandse Kostuumvereniging. Zie: https://kostuumvereniging.nl/
LikeLike
Wat een pracht allemaal, Jan! Die losse mouwen staan je ook goed.
En al die gebloemde stoffen! Zelf zoek ik al jaren naar gebloemd flanel, voor een blouse. Maar flanel lijkt wel, als een wetmatigheid, altijd geruit te zijn. Misschien zou ik op een dergelijke markt als waar jij stond wel kunnen slagen, wie weet. Dank voor je bericht en al die heerlijke foto’s.
LikeLike
Gebloemd flanel, Misschien heeft de Stegeman textiel in Rouveen het. Misschien even bellen? Zie: https://stegemanstextiel.nl/
LikeLike
Dank je voor de tip 😀
LikeLike
Wat een feest Jan! Smullen voor je….. xxx Wilma.
Verstuurd vanaf mijn iPad
>
LikeLike
Dat was zeker smullen! Lieve groet
LikeLike
Wat een mooie reportage Jan, echt bíjna zo goed als er zelf bij zijn geweest!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank Ileen, ja, het was geweldig! Hartelijke groet van Jan
LikeLike