93. Arnhem Modestad (2)

Stoffenwinkels, hoeveel zijn er nog? In elk geval steeds minder, ondanks de aandacht die er voor het zelf maken van kleding is. In het centrum van Arnhem is een geweldige stoffenwinkel gevestigd. De hartelijke en goedlachse Wendy Barten beheert daar in de Kortestraat 26 het stoffendomein Trickle Down Fabrics. Geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Je vindt er rollen reststoffen van modeontwerpers in schitterende kleuren en kwaliteiten. Veelal uni met hier en daar een dessin of structuur. Wendy Barten koopt ook kleine partijen op van stoffabrikanten. Ze is een vrouw met veel ervaring in de branche. Modestudenten (Wendy werkt drie dagen per week op de modeafdeling van ARTEZ) zoeken in haar winkel stoffen voor hun collectie. Ook particulieren die iets bijzonders willen maken, weten de stoffenwinkel te vinden.

Ik liep er verlekkerd rond, kocht er nog niets, maar in de toekomst gaat dat vast gebeuren.

v.l.n.r. Marieke, Wendy en Diederik

Zo af en toe wordt de winkel van Wendy voor een dag overgenomen door DIED: de modeontwerpers Diederik Verbakel en Marieke Holthuis. In artikel 17 op dit blog schreef ik al over dit fantastische,  kleurrijke duo.

Foto: DIED

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni organiseren ze weer een pop-up shop in de winkel.

Foto: DIED

Wendy Barten: ‘De hele zaak wordt door hen overgenomen en alles barst open vol kleur en vrolijkheid.’

Foto: DIED

Die vrolijkheid was nu al te zien in de etalage waar je al een deel van het nieuwe DIED project Fashion Circus kunt bewonderen.

Ontwerp: Diederik Verbakel

Jurken gemaakt van vintage zijden shawls, hoeden van vilt en kleurrijke pomponnen om de hals.

Looks/Makeup/Styling: Diederik Verbakel
Model: Diederik.
Foto: Ewoud Verbakel
Productie: Marieke Holthuis

Als je het weekend in de buurt bent, ga erheen!

Over het merk Hullekes is al veel geschreven. Ik volg het vanaf het begin. Circulaire mode, sociaal verantwoord en duurzaam. Eigenlijk zijn dat de uitgangspunten die ook in ‘Fashion Statement’ aan de orde komen, maar Hullekes past ze toe in goede en draagbare kleding. Sinds een tijd is er in Arnhem een eigen winkel in Wezenstraat 5 op de eerste verdieping. Je loop eerst een donkere gang door, aan het eind hangt een set kleding en via een stalen trap ga je naar boven.

Foto via de site van Hullekes

Daar in een lichte ruimte is al die prachtig gemaakte kleding te zien en te koop. Ik werd direct aangesproken door een leuke vrouw die er werkt (haar naam ben ik helaas vergeten) en na een plezierig gesprek heb ik de collectie goed bekeken. Ze doen daar echt wat aan het doorbreken van het gruwelijke modesysteem dat ‘Fast Fashion’ heet!

Als laatste stond een bezoek aan het Museum Arnhem op het programma. Onder de koepel op de eerste verdieping is daar als onderdeel van ‘Fashion Statement’ de presentatie ‘The Linen Project’ te zien.

In 2018 startte het project met het opnieuw produceren van vlas waaruit linnen gesponnen kan worden. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om kleinschalige, lokale, biologisch vlasteelt en linnen-productie terug te krijgen in Nederland.

Ellen Rooijakkers, 2024

Vlasteelt is niet makkelijk. Een oogst kan gauw mislukken door te veel droogte of regen. Hoe daar mee om te gaan, is een leerproces voor de deelnemers aan dit project.

Linnen geklost kant

In de heerlijk rustige presentatie op tafels en aan de wand is veel te bekijken en te ontdekken.

Marieke van Mieghem, Wortels 2023/2024

Linnen weefsels die geverfd zijn met meekrap.

Plantaardig gekleurde garens die verwerkt worden in een gezamenlijk jasproject.

Ellen Rooijakkers, shawls 2023

Het is een tentoonstelling die de geest kalmeert en laat zien dat schoonheid in eenvoud kan zitten.

Maaike Gottschal, Groei, april 2024

Heerlijk om dit alles in Arnhem gezien te hebben!

Auteur: Jan ter Heide

Textielliefhebber.

Plaats een reactie